[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tokolosz
    Rider
    • 2010
    • 519
    • Volvo

Mam koło zapasowe i na badanie zatankowałem pod korek na stacji 100m od aso i niby w normie się mieści, ale nie było mnie przy pomiarze więc... Pieniczę magiczną gwarancję na skodę co niby jest a jak coś się zryje to niby nie ma. Kupiłem Pro Kit i jak dojdzie to montuję.
    Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
    Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
    Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
    08' O2 Elegance Combi BKC
    11' O2 fl Elegance Combi CDAA
    99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• Kenu
      Ambiente
      • 2012
      • 222
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

A ja miałem telefon. Sprężynki dodatkowe już w ASO. Tylko jechać i dokładać.

Komentarz

• obrus
        Elegance
        • 2011
        • 783
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kumplowi w O2FL kombi z pakietem na bezdroża wsadzają dzisiaj wspomagające, po 2 latach i ok. 25 tys. km).

Komentarz

• bezelex
          Drive
          • 2012
          • 58

Zamieszczone przez obrus
          Kumplowi w O2FL kombi z pakietem na bezdroża wsadzają dzisiaj wspomagające, po 2 latach i ok. 25 tys. km).
          Nie nastraja to pozytywnie na dalsze użytkowanie . Czemu Skoda "miga" się od zrobienia akcji serwisowej i rozwiazaniu problemu raz a dobrze ? Sprezyny wspomagajace itd. to wszystko jest robione tak na "odczepnego" . Ktos cos wie wiecej ?
          Profil O2 Tour'ek -> http://www.autocentrum.pl/awc/bezele...-octavia-2012/

Komentarz

• marcin91860
            Drive
            • 2012
            • 47

Pewnie dlatego że dostawca sprężyn dalej produkuje badziew, więc w ramach akcji serwisowej nie będą mieli niczego innego do zamontowania. Wymiana szajs na szajs to tylko koszty a wszyscy użytkownicy do tego się dowiedzą że teraz należy obserwować zawieszenie - to byłaby dopiero jazda.

@pietrek125 - moja na BF-ach to miała 375 - pełne baki + koło.

Niestety po doświadczeniach z ASO obecność klienta przy pomiarze - obowiązkowa inaczej wychodzą wymiary poprawne :? Czasami ASO jest na tyle sprytne że najpierw podnosi auto żeby sprawdzić od spodu a potem opuszcza i robi pomiar - u mnie po takiej operacji stało prawie 10mm wyżej ale oczywiście wystarczyło przejechać ze 2km żeby znowu klapnęło.

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2726
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marcin91860
              Niestety po doświadczeniach z ASO obecność klienta przy pomiarze - obowiązkowa inaczej wychodzą wymiary poprawne
              +1
              Zamieszczone przez marcin91860
              Czasami ASO jest na tyle sprytne że najpierw podnosi auto żeby sprawdzić od spodu a potem opuszcza i robi pomiar - u mnie po takiej operacji stało prawie 10mm wyżej
              U mnie tez tak zrobili, pewnie byliśmy w tym samym ASO :wink: . Ale wynik mierzony w mojej obecności i tak wynosił 368mm :twisted: , czyli i tak za nisko.

Komentarz

• bishop
                L&K
                • 2012
                • 1430

Zamieszczone przez bezelex
                Czemu Skoda "miga" się od zrobienia akcji serwisowej i rozwiazaniu problemu raz a dobrze ?
                Ogłoszenie akcji serwisowej w mediach ,biorąc pod uwagę popularność modelu skutkowało by kolejkami w aso na wymainę sprężyn, a tak ok 20-30% i tylko tych na gwarancji ma szanseę na wymianę. Może by i ogłosili , ale nie mają co wstawiać, bo zazwyczaj nowy ,drugi komplet też siada kwestia czasu , a następnie pakowanie dodatkowych nie zgodnych ze homologacją o ile jeszcze udało by się uzasadnić pzry butli lpg , to przy samym pb nie dało by rady :twisted:

Skoda wdepnęła w kupę , ale zamiast wytrzeć buta' idzie dalej i zamiast go wyczyścić zakłada na nos kleszczyk ... :diabelski_usmiech

Pecunia non olet :twisted:

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2726
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bishop
                  Skoda wdepnęła w kupę , ale zamiast wytrzeć buta' idzie dalej i zamiast go wyczyścić zakłada na nos kleszczyk ... :diabelski_usmiech
                  Bardziej dosadnie tego wszystkiego nie można podsumować.

Komentarz

• Kenu
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 222
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Założyli dziś wspomagające. Przy prawie pełnym LPG i 3/4 benzyny jest 401 mm.

Komentarz

• bob the builder
                      Drive
                      • 2011
                      • 98
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Rozwiązanie problemu ze sprężynami po gwarancji:
                      - propozycja ASO - w ramach "gestu handlowego" 70% ulgi na sprężyny + robocizna zgodnie z cennikiem. Wymiana tylko na typ dotychczasowy tj. 1 x biały, 1 x żółty.
                      Szacowany koszt całości 420 pln. Prawidłowa odpowiedź - niech się ....

Procedura wdrożona: sprężyny lesjofors'a Heavy Duty 42 857 20
                      koszt 390 pln (310 zł sprężyny + 80 zł montaż).
                      Efekt 394 mm, odczuwalne usztywnienie tylnego zawieszenia.
                      Temat rozrząd: zakończony.
                      Temat sprężyny: zakończony.
                      Zawieszenie: skrzypi
                      Co następne ?

A wygląda to tak:
                      Załączone pliki

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a ja mam taka niesmiala sugestie - a moze ladowac tam do O2 sprezyny po prostu od Golfa V albo VI? sa chyba takie same a one jakims cudem nie siadaja... no chyba ze ich koszt jakis duzy...?
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Prezes52
                          RS
                          • 2012
                          • 6427
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam od dość dawna śledze ten wątek czy komuś udało się wymienić sprężyny na gwarancji bez zaontowanego lpg? Moja Octavia jeszcze jako tako stoi ale przy 4 osobach i 3 walizkach jest efekt motorówki

Mariusz
                          Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• Tatra
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 248
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wczoraj byłem na mymianie sprężyn. Miały być dołożone progresyne - miały, bo się okazało (przy montażu), że są uszkodzone i niestety zabieg trzeba wykonać za tydzień :evil:.

Ale zadziwiła mnie inna sprawa - gość w serwisie zapytał (po tym jak mu powiedziałem po co przyjechałem), czy ja w ramach akcji :shock: ?
                            Zdziwiony byłem, że w końcu coś drgnęło. Zacząłem go dopytywać itd - no i powiedział, że SAP zaleciła wymianę sprężyn na mocniejsze w autach, które często wożą większe ciężary :lol: ? - pytanie co SAP rozumie przez pojęcie "większe ciężary" i "często"?

Czy ktoś z Was spotkał w/w "akcję "?

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                            Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• kazek103
                              Rider
                              • 2012
                              • 351

Witam.
                              Tak mi się udało nie mam gazu silnik 1,8 TSI , oryginalnie były BF po interwencji i pomiarach łącznie z ważeniem założyli BG . na pomiarach wyszło 380 mm.

Komentarz

• Tatra
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 248
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kazek103
                                Witam.
                                na pomiarach wyszło 380 mm.
                                No to masz za nisko.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Prezes52
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 6427
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam.
                                  Tak mi się udało nie mam gazu silnik 1,8 TSI , oryginalnie były BF po interwencji i pomiarach łącznie z ważeniem założyli BG . na pomiarach wyszło 380 mm.
                                  380 miałeś przed wymianą? Ile masz teraz jesli moge wiedzieć ja mam auto 2 miesiące i mi się nie podoba ten tył na oko widać ze tył jest niższy od przodu (na pusto) a jak wsiądzie 4 osoby czuć ze dupa siedzi w którym Aso to robiłeś?

[ Dodano: Czw 06 Gru, 12 08:18 ]
                                  Zamieszczone przez Tatra
                                  Wczoraj byłem na mymianie sprężyn. Miały być dołożone progresyne
                                  Hmm zaciekawił mnie Twój post też chce wymienić sprężyny w mojej nowej Octavi z tym ze ja gazu nie mam jak bedziesz coś więcej wiedział o tej "Akcji" daj znać ja spróbuje podpytać kolegi w Salonie w Tarnowie może coś podpowie :P

Mariusz
                                  Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• kazek103
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 351

Przed wymianą było 380 mm , przejeżdżę zimę i jadę na pomiar.
                                    Po wymianie było 390 obecnie 385 myślę że będzie mniej za parę miesięcy , nie wożę ciężarów za zwyczaj jeżdżę sam.

Komentarz

• Prezes52
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 6427
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przed wymianą było 380 mm , przejeżdżę zimę i jadę na pomiar
                                      czyli pewnie założyli Ci takie same same co miałeś nie robili Ci problemów jak pojechałeś zgłośić wymiane?

Mariusz
                                      Spoty Tarnowskie

Komentarz

• skoh
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 176

Wczoraj ojczulek był w ASO na wymianie wtryskiwacza LPG i siłowników klapy, przy okazji zrobili też pomiar tylnego zawieszenia i zakwalifikowali spręzyny do wymiany. Twierdzą, ze albo zamontują pomocnicze, albo wzmocnione. Zobaczymy.

Komentarz

• Tatra
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 248
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Suma sumarum. W dniu wczorajszym dołożyli mi sprężyny wspomagające.
                                          Wynik (garażowy) pomiaru to 395-400 mm.
                                          Obecny zestaw: BF+progresywne.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• fajny52
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 202

Tatra czy przy tym zestawie nie resoruje Ci za twardo?

Komentarz

• Tatra
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 248
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez fajny52
                                              [...] czy przy tym zestawie nie resoruje Ci za twardo?
                                              Trudno cokolwiek powiedzieć, ponieważ dopiero wczoraj (ok 20) odebrałem auto.
                                              Przejechałem wczoraj może 3 km (po różnej nawierzchni i było OK) i dziś z 10.
                                              Jak będą jakieś bardziej sprzyjające warunki do szybszej jazdy myślę, że wszystko się wyjaśni.

Info z SAP było takie, że dostanę wspomagające + te, które były fabrycznie założone (BD).
                                              Jak spytałem gościa w ASO jakie dostanę odpowiedział - aaaeeeyyy chyba BC.
                                              ja: miałem BD,
                                              ASO: BC są bardziej twarde i będzie lepiej dla Pana.
                                              ja: BC są bardziej miękkie od BD
                                              ASO: widzę, że Pan wie więcej ode mnie, zapytam SAP i skontaktujemy się z Panem.

Na drugi dzień zadzwonili z ASO, że będzie wymiana. Okazało się , że wspomagające założą do tych które mam - czyli BF.

Inna sprawa, że chcieli wycyganić 50 PLN za wymianę - powiedziałem, że absolutnie nie ma mowy o jakimkolwiek płaceniu. Auto jest na gwarancji i jeżeli trzeba będę się kontaktować z SAP. Po kilku minutach Pan stwierdził, że wymiana jednak będzie bezpłatna.
                                              Teraz mój Tour (w porównaniu z pierwotną wersją sprężyn) wygląda jak scout

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• fajny52
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 202

Ja mam założone oryginalne z 1 paskiem białym i wspomagającei mam 390 mm. Nie wiem jakie jest oznaczenie moich oryginalnych sprężyn.

Komentarz

• Tatra
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 248
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez fajny52
                                                  Ja mam założone oryginalne z 1 paskiem białym [...]. Nie wiem jakie jest oznaczenie moich oryginalnych sprężyn.
                                                  Masz BC.
                                                  Więcej o oznaczeniach/kolorach itp na str. 29.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• kris75
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 217

ja zmierzylem dzisiaj ponownie, musial samochod cos zle stac bo teraz wyszlo mi przód i tył rowno po 385mm, sprezyny oryginalne, auto bez gazu.

Komentarz

Pracuję...